Hasičov v Prešovskom kraji trápi zastaraná technika

02.02.2004 Celý región

Zastaranosť techniky na hasenie požiarov bola i v roku 2003 najvážnejší problém, ktorý sprevádzal činnosť príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) ...
Zastaranosť techniky na hasenie požiarov bola i v roku 2003 najvážnejší problém, ktorý sprevádzal činnosť príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Prešovskom kraji. Uviedol to 30. januára na tlačovej konferencii v Prešove krajský riaditeľ HaZZ Miroslav Kanaš.

Na likvidovanie požiarov majú cisternové autá a inú techniku ešte spred roku 1989.
Stal sa aj prípad, že k jednému požiaru boli postupne vyslané tri autá, ale až v poradí tretie na miesto dorazilo, ostatné sa po ceste pokazili. Raritou je vo vybavení HaZZ v kraji automobilový rebrík AR 25, vyrobený v roku 1966 a o tri roky \"novšia\" cisternová automobilová striekačka CAS 25 RTHP.
Podstatne lepšie je HaZZ v kraji vybavený na zásahy pri dopravných nehodách. Každé z okresných riaditeľstiev disponuje na tento účel novým špeciálnym vozidlom.
Jedno z riešení vidí Kanaš v rozšírení spolupráce s hasičmi v prihraničných poľských vojvodstvách a v spoločnom uchádzaní sa o zdroje aj na novú techniku z Európskej únie.
V roku 2003 hasiči v kraji absolvovali 5833 výjazdov, z nich 2364 bolo k požiarom, ostatné mali charakter technických zásahov. Oproti roku 2002 vzrástol o 56 prípadov počet výjazdov k požiarom a naopak o 96 prípadov poklesol počet výjazdov k záchranným technickým a ekologickým zásahom. Najvyťaženejšie boli okresné riaditeľstvá HaZZ v Poprade (dovedna 1022 výjazdov), v Prešove (739) a v Starej Ľubovni (626).

(jj)
 

Vyberte región

mark